maandag 25 maart 2013

coole patronen en paasmandje

Afgelopen zaterdag ben ik naar de knotsgekke kaarten-  en hobby en handwerkdagen beurs in de Brabanthallen in Den Bosch geweest. Het waren twee hallen vol met kramen dus ik verwachtte dat er op creatief gebied ook wel behoorlijk wat aan taarten en cupcakes zou zijn.
Helaas bleek dat niet zo te zijn: Juist van het taartengedeelte was nauwelijks wat te zien, buiten slechts twee stands die cupcakes maakten.
Bij een van deze twee stands was er wél één mevrouw die liet zien hoe je zelf patronen in fondant kunt maken. Ik werd toch wel weer enthousiast, want ik kreeg meteen nieuwe inspiratie! Gisteren heb ik twee van haar trucjes meteen zelf uitgeprobeerd en zie hieronder het leuke resultaat. 

Eigenlijk is het zoals je ziet heel simpel en van de categorie; je moet het gewoon bedenken en dan is het zo logisch...

Ruitjespatroon:
Je rolt tenminste twee kleuren fondant uit en snijdt hier strookjes van. Leg deze afwisselend naast elkaar en rol deze aan elkaar vast.
Snijdt nu weer strookjes, maar dan dwars door de kleurenbalken heen. Verschuif om de rij alles een "blokje" op en je hebt een ruitjespatroon. Nu nog een rondje of een ander vormpje er overeen en je hebt een super cool patroontje. 


Willekeurig patroon: 
Rol een stukje fondant uit. Rol hierna minimaal een andere kleur uit en druk hier verschillende vormpjes uit (in mijn voorbeeld twee verschillende bloemen en een vlinder.) Deze leg je bovenop het eerder uitgerolde fondant en rol dit er met een deegroller in. Daarna kun je met een vormpje naar keuze er een bepaalde vorm van maken. Je kunt bijvoorbeeld bontgekleurde bloemen of een koeienvacht maken. Wil je het nog wat extra dimensie geven; leg er dan een klein vormpje bovenop zonder het erna in te rollen. 

Mandje:
Daarnaast heb ik meteen even gekeken of het lukte om een mandje te maken voor mijn paasopdracht a.s. weekend. Dit idee kwam ik tegen op internet.
Je begint met een grondvlak dat bij voorkeur rond of ovaal is.  
Steek hierin een oneven aantal spaghettistukjes of mini satéprikkers van ongeveer 3 cm hoog, die je gebruikt om straks het mandje omheen te vlechten.

Maak hierna met de sugarcraft gun slierten fondant of marsepein. Marsepein is minder stug maar iets korreliger dan fondant, maar plakt wel weer beter. Kijk zelf wat je het fijnst vindt om mee te werken.
Haal deze sliert om en om langs de prikkers of spaghettistukjes totdat het mandje hoog genoeg is. Als alles goed vast zit kun je de prikkers weghalen en bovenop nog een laatste laagje leggen.
Het hengseltje maak je door twee sliertjes aan het einde plat tegen elkaar samen te knijpen en dan de sliertjes in elkaar te vlechten. Maak dat aan de bovenkant vast en je hebt een leuk paasmandje, waarin je bijvoorbeeld Jelly Beans of bolletjes fondant in kunt doen als eieren. Terugkomend op de beurs was het het op dat ene minpuntje na wel hartstikke leuk. Ik heb bijvoorbeeld nog gezellig rondgeneusd in de hal met kaarten. Er waren heel veel leuke mallen, maar ik heb geen cuttlebug. Ik bedacht me om er misschien een aan te schaffen maar dan moet je ook zoveel losse mallen aanschaffen die ook best prijzig zijn. Mijn schoonmoeder heeft al een tijdje terug de cameo silhouette gekocht en is er helemaal weg van. Ik was nadat ik zag wat ze er allemaal mee maakte al verkocht, maar na deze beurs was ik helemaal om en wil ik deze toch graag (nu hihi) hebben. Hij kan geen embossing maken, maar je hebt wel ontzettend veel snijmogelijkheden, die ik ook weer voor mijn taarten en werk (school) kan gebruiken. Kortom; ik ruik weer een nieuwe creatieve uitdaging!

1 opmerking:

  1. Patricia, je patronen zien er goed uit, lijkt me leuk als je daar ook taarten mee gaat maken. Ik ben eerlijk gezegd niet zo weg van het mandje. Zoiets zou ik eerder van papier maken in felle kleurtjes. Ja, het was gezellig, jammer voor jou dat er niet meer voor je taartenhobby te zien was. Liefs, Marlies

    BeantwoordenVerwijderen